Ontwerp en offerte

Hieronder een overzicht van alle zaken die  bij het maken van het offerte en het  ontwerp een rol spelen

Analyse

Als eerste stap wordt samen met u bepaald wat het doel van de site wordt en wat u ermee wilt bereiken. Dit is het uitgangspunt bij het ontwerp. Achteraf kan getoetst worden of de site aan het gestelde doel beantwoordt.

Domein

Gecontroleerd wordt of de door u gewenste domeinnaam nog beschikbaar is.

Prijzen

Zijn uiteraard afhankelijk van uw wensen.
Prijzen zijn exclusief de jaarlijks kosten voor huur van het domein. Zie verder onder hosting en onderhoud

Offerte

Samen met de resultaten van de analyse ontvangt u een vrijblijvende offerte

Basiswebsite

Deze omvat:

Domein Registratie van een door u gewenste domeinnaam (www.bedrijfsnaam.nl) en aanmaken van de gewenste emailadressen
4-7 pagina's Met tekst en plaatjes*
Opmaak Zoveel mogelijk in dezelfde stijl als uw bedrijfspresentatie (briefpapier, visitekaartjes, brochures)
Menu Een heldere menu-structuur waardoor bezoekers snel vinden wat ze zoeken.
Mailformulier Voordelen zijn o.a. dat uw mailadres niet op de site komt te staan (kan leiden tot ongewenste mailingen) en dat u gerichter vragen kunt stellen. Bezoekers hoeven maar één keer hun gegevens in te vullen. De verzender krijgt automatisch een kopie van de mail. Er kunnen ook bijlagen (plaatjes, Word-documenten etc.) mee worden verzonden. Een voorbeeld is het mailformulier op deze site.
Bezoekers-statistieken Tabellen en grafieken waarmee u precies kunt zien hoeveel bezoekers de site heeft en welke pagina's bekeken worden. Toelichting.
E-mail in bedrijfsstijl Uw e-mail met logo, lettertype en kleuren zoals ook gebruikt in uw brieven en brochures.
Promotie bij zoekmachines Door de technische uitwerking zal de website bovengemiddeld scoren in zoekmachines.
Desgewenst kan een speciale zoekmachineoptimalisatie toegepast worden.
Technisch hoge kwaliteit Geen gebruik van verouderde technieken als 'frames'
Geen toepassing van Javascript voor essentiële functies.
Code voldoet aan de 'W3C recommendations' en andere standaards.
Efficiënte bouw waarbij inhoud en opmaak gescheiden worden. De site is daarom zeer eenvoudig te onderhouden en uit te breiden.
Site is ook geschikt voor slechtzienden en motorisch gehandicapten
Snel te laden, ook met een eenvoudige 56k verbinding
De site wordt ter (technische) beoordeling voorgelegd aan een groep van internationale deskundigen.
Printvriendelijk Probeer uit door deze pagina te printen. De afdruk bevat alleen informatie die echt van belang is. Het menu bijvoorbeeld wordt weggelaten.

* Maximaal 20 afbeeldingen

Betaling

Na acceptatie door u van het werkend prototype.
"Is dat niet voorbarig? De site is dan nog niet klaar!"
Klopt. Maar een site is nooit helemaal klaar. Vandaar dat ik een stuk gratis onderhoud bied gedurende de levensduur van de site.
Nadat het prototype gereed is, is mijn werk in feite gebeurd en is betaling niet onredelijk.
Eventueel kunnen we afspreken dat een deel (90%) betaald wordt.

Extra mogelijkheden

Voor onderstaande opties zijn geen vaste prijzen omdat het afhankelijk is van de gewenste uitvoering. Er wordt alleen een indicatief bedrag (prijzen nov. '03) genoemd.

Mailingen Zelf eenvoudig periodiek een mailing naar uw klanten sturen. Met persoonlijke aanhef als Geachte heer Jansen, ... . De mail wordt opgemaakt in de stijl van uw bedrijf (lettertype, kleurenschema, logo)
U krijgt daarbij een eigen mailserver.
CMS Opzet waarmee u bepaalde pagina's zoals 'Nieuws' of 'Aanbiedingen' zelf kunt wijzigen. Kennis van technische zaken als HTML, FTP, CSS etc. is daarbij niet nodig.
Meer informatie
Catalogus/Webshop Online catalogus met productspecificaties, afbeeldingen, prijzen en bestelmogelijkheid.
Desgewenst met mogelijkheid om artikelen te sorteren of op te zoeken. Geen onderhoudskosten omdat u de catalogus zelf up to date kunt houden.
Site in meer talen Door toepassing van 'slimme' technieken blijft het aantal pagina's van uw website beperkt, waardoor onderhoud eenvoudig en betaalbaar blijft.
Zoekfunctie Bijvoorbeeld zoals op deze site. Een bezoeker kan daarmee op basis van een trefwoord de juiste pagina vinden .
Animaties Varierend van z.g. 'animated GIF's' tot Flash-pagina's.

Vormgeving

De vormgeving van de site wordt afgestemd op uw bedrijfspresentatie zoals logo, brochures en briefpapier. Resultaat is dat kleurstelling en lettertype van de site daar naadloos bij aansluiten.

Wat is af te raden*

In al die gevallen is ook het nadeel dat het langer duurt voor de site op het scherm staat.

In de meeste gevallen geldt: Bezoekers willen informatie, geen entertainment. Uitzonderingen zijn sites waar dat moois wél functioneel is. Denk bijvoorbeeld aan een site voor kinderen.

* Maar, klant is koning, dus als u vindt dat het mooi is kunt u mijn advies volstrekt negeren.

In een aantal gevallen kan overigens een compromis gevonden worden. Zo kan een site zó gebouwd worden dat een 'voorpagina' met geluid en animatie alleen de eerste keer getoond wordt en daarna alleen op verzoek.

Voorbereiding voor zoekmachines

Wílt u wel gevonden worden?

In veel gevallen is het van belang dat een site door zoekmachines wordt teruggevonden onder bepaalde trefwoorden. In een aantal gevallen vindt een klant het echter niet belangrijk omdat de site via visitekaartjes e.d. onder de aandacht wordt gebracht. Daarbij kan een rol spelen dat men de informatie niet te nadrukkelijk onder de aandacht van de concurrent wil brengen. In dat laatste geval worden zoekmachines zelfs ontmoedigd.

Waardoor wordt een site gevonden?

Aanmelden bij zoekmachines speelt maar een beperkte rol. Belangrijker zijn het technisch ontwerp, de teksten en verwijzingen vanaf andere sites
Ik garandeer dat de site in alle grote zoekmachines is terug te vinden. Op welke plaats u komt met een bepaald trefwoord is mede afhankelijk van de concurrentie, of u de site actueel houdt en of u een redelijk uniek product levert.

Onderhoudsvriendelijk

Bij het ontwerp wordt rekening gehouden dat u later veranderingen wilt doorvoeren. Niet alleen in tekst, maar wellicht ook in vormgeving.
Wijzigingen in vormgeving zijn zeer eenvoudig door te voeren omdat gebruik wordt gemaakt van "stijlbladen" (CSS). Dit betekent dat een wijziging in kleur, marges,  lettertype of indeling maar op één plaats hoeft te gebeuren en de hele site is aangepast.
Voorbeeld: deze pagina met ander stijlblad.

Toegankelijkheid

Uw site zal bekeken worden door bezoekers met een grote variëteit aan browsers, beeldschermen en besturingsprogramma's. De sites worden daarom zodanig ontworpen dat ze in alle gevallen goed leesbaar zijn.
Voorbeeldje van deze site in een browser die geen plaatjes en opmaak ondersteunt:
Ook de mensen zelf verschillen: een lettergrootte die voor u goed leesbaar is kan voor anderen een probleem zijn.
Meer informatie

Fotografie en beeldbewerking

Beelden zijn zeer belangrijk op een site.
Desgewenst kan ik een fotoreportage van uw bedrijf maken. Voor dat doel is semi-professionele apparatuur (o.a. Panasonic GH1) beschikbaar
Alle door u aangeleverde plaatjes worden individueel beoordeeld op scherpte, helderheid en contrast en, waar dat nodig is, gecorrigeerd.

Technieken

Voor de websites gebruik ik, afhankelijk van de specifieke eisen, de volgende technieken: HTML, CSS, Javascript, PHP, MySQL, Flash, animated gif's
(Zie voor een toelichting pagina 'Terminologie')

Levertijd

Wordt in overleg vastgesteld. Ervaring leert dat de ontwikkeltijd hoofdzakelijk bepaald wordt door de klant i.v.m aanlevering van teksten en beeldmateriaal, beoordeling van ontwerpen etc..

Testen

Om te voorkomen dat bezoekers van uw site geconfronteerd worden met problemen, wordt veel aandacht besteed aan testen bij de ontwikkeling en na ingebruikname van de site.
Als het eerste ontwerp gereed is, wordt dat voorgelegd aan een nieuwsgroep op internet waar specialisten uit de hele wereld de kan krijgen om er kritisch naar te kijken.
Omdat testen altijd onbewust vanuit een bepaald verwachtingspatroon verloopt wordt u als klant nauw bij die testen betrokken.
Bij complexere sites, zoals bij de toepassing van een database, stel ik in overleg met u een formeel testprotocol op.